Türkiye’nin önemli tarihi miraslarından biri olan Şile Deniz Feneri, yapılan restorasyon çalışmalarıyla birlikte yenilenen yüzüyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şile Deniz Feneri’nin Türkiye’nin aktif en büyük deniz feneri olduğunu ve denizcilik açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
1859 yılında inşa edilen Şile Deniz Feneri, Boğaz’ın güvenliğini sağlamak için 164 yıldır aralıksız hizmet veriyor. Açık gecelerde 35 mil (yaklaşık 56 kilometre) uzaklıktan görülebilen fener, orijinal kristalleri ve 15 saniyede bir çakan ışığıyla dikkat çekiyor. Fener, 8 koldan oluşan mekanizmasıyla bir turunu tamamlayarak denizcilerin yön bulmasına yardımcı oluyor.
Uluslararası standartlarda birinci sınıf deniz feneri olarak sınıflandırılan Şile Deniz Feneri, sadece denizcilere değil, yerli ve yabancı turistlere de tarihi bir deneyim sunuyor. Bakan Uraloğlu, yapılan restorasyon çalışmalarının tarihi yapıya zarar vermeden gerçekleştirildiğini ve bu tür kültürel mirasların korunmasının önemini vurguladı.
Uraloğlu, “Tarihî mirasımıza sahip çıkıyoruz. Şile Deniz Feneri, hem denizcilerimizin güvenliği için hem de kültürel turizmin gelişmesi adına önemli bir yapı. Restorasyonla birlikte bu tarihi eserin daha uzun yıllar boyunca ışığını yakmaya devam edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şile Deniz Feneri, restore edilen yapısıyla ziyaretçilerine tarih ve doğa ile iç içe bir deneyim sunarken, denizcilere de güvenli seyir imkânı sağlamayı sürdürüyor.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI