Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, TBMM Genel Kurulu’nda Hukuk Araştırmaları Merkezi’nin işlevleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Yüksel, merkezin hâkim ve savcı yardımcıları ile hâkim ve savcıların uzmanlaşmasını desteklemek amacıyla lisansüstü eğitim programları düzenleyeceğini belirtti. Bu programların yükseköğretim kurumları ile iş birliği içinde uygulanacağını ifade eden Yüksel, merkezin doğrudan diploma vermeyeceğini, bu yetkinin üniversitelere ait olduğunu vurguladı.
Anayasa Mahkemesi’nin 34 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptaline de değinen Yüksel, kararın münhasıran kanunla düzenlenmesi gereken konuları içerdiği gerekçesiyle alındığını belirtti. İptal kararının yürürlüğe 28 Şubat 2024 tarihinde gireceğini hatırlatan Yüksel, hâkim ve savcıların özlük işleri ve meslek içi eğitim süreçlerinin kanunla düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Hâkim ve savcı yardımcılarının mülakat süreçlerine ilişkin detaylar da konuşmada ele alındı. Yüksel, adayların yazılı sınavda en az 70 puan alması gerektiğini ve mülakat notlarının nihai başarı listesine yüzde 30 oranında etki edeceğini ifade etti. Ayrıca, hâkim ve savcı yardımcılığı süresinin üç yıl olduğunu ve bu sürecin temel eğitim, görev dönemi ve son eğitim olmak üzere üç aşamada tamamlanacağını aktardı.
Yüksel, Türkiye Adalet Akademisi’nin yapısında gerçekleştirilen değişikliklere de değindi. Akademi bünyesinde Eğitim Kurulu’nun oluşturulduğunu ve Hukuk Araştırmaları Merkezi’nin kurulduğunu belirtti. Eğitim Kurulu’nun, hâkim ve savcı yardımcılarının eğitim süreçlerini düzenlemekle sorumlu olacağını açıkladı.
Son olarak, hâkim ve savcı yardımcılığına ilişkin düzenlemelerin 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda yer aldığını belirten Yüksel, bu düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılamayacağını ifade etti.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI