Türkiye’nin doğurganlık oranı alarm veriyor
TBMM Genel Kurulu’nun 29 Nisan 2025 tarihli oturumunda gündem dışı söz alan AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Türkiye’nin azalan doğurganlık hızı ve bu alanda yaşanan tehditler hakkında açıklamalarda bulundu. Keşir, Türkiye’nin doğurganlık hızının 2023 yılında 1,51’e düştüğünü ve ilk kez OECD ortalamasının altına gerilediğini belirtti.
‘Kritik eşiği geçmek üzereyiz’
Ayşe Keşir, doğurganlık hızında iki kritik eşik olduğuna dikkat çekerek, ‘2,1 doğurganlık hızı nüfusun durağanlaştığı, 1,9 ise geri dönüşü olmayan bir seviyeye işaret ediyor’ dedi. Türkiye’nin 1,51’lik oranıyla tehlikeli bir seviyeye geldiğini vurgulayan Keşir, İngiltere’nin 3 çocuk ortalamasından 1,5 çocuk ortalamasına 112 yılda indiğini, Türkiye’de ise bu sürecin sadece 32 yılda gerçekleştiğini söyledi.
‘Kadınların yüzde 60’ı daha fazla çocuk sahibi olmak istiyor’
Konuşmasında anket verilerine de yer veren Keşir, 40 yaş üstü kadınların yüzde 60’ının sahip olduklarından daha fazla çocuk sahibi olmak istediğini belirterek, mevcut politikaların bu arzuyu destekleyecek şekilde tasarlandığını ifade etti. Türkiye’nin geçmişinde de benzer nüfus artırıcı politikalar uygulandığını hatırlatan Keşir, 1920’li yıllarda savaş sonrası Atatürk’ün talimatıyla nüfusun artırılmasına yönelik adımlar atıldığını söyledi.
‘Sezaryen oranı alarm veriyor’
Doğum yöntemlerine de değinen Ayşe Keşir, Dünya Sağlık Örgütü’nün doğumlarda kabul edilebilir sezaryen oranını yüzde 15 olarak belirlediğini, ancak Türkiye’de bu oranın 2022 yılında yüzde 60’a çıktığını açıkladı. Bu durumun da doğurganlık hızındaki düşüşü hızlandırdığına dikkat çekti.
Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI