Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin 9’uncu maddesi üzerine partisinin görüşlerini aktardı. Kış, konuşmasında, teklifin hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve liyakat ilkeleri açısından derin sorunlar barındırdığını belirtti.
Kış, AKP iktidarının 23 yıllık döneminde hukukun üstünlüğünü göz ardı ederek üstünlerin hukukuna yöneldiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte Anayasa Mahkemesi hakkında söylediği “Kararına uymuyorum ve saygı da duymuyorum” sözlerini hatırlatan Kış, “Yirmi üç yıllık iktidarınızın en yetenekli olduğu konu, hukukun arkasından dolanmak olmuştur” dedi.
Liyakat Sorunu Vurgusu
Kış, özellikle Adalet Akademisinde görev yapacak hâkim ve savcıların atanma süreçlerine ilişkin 9’uncu maddede liyakat ve şeffaflık ilkelerinin ihlal edildiğine dikkat çekti. Meslekte beş yılını dolduran hâkim ve savcıların, herhangi bir şarta bakılmaksızın Adalet Bakanı tarafından atanabilmesinin yargı bağımsızlığını zedelediğini ifade etti.
“Türkiye Adalet Akademisi gibi kritik bir kurumda bağımsızlığı ve liyakati yok sayarak hangi adaleti tesis edeceksiniz?” diye soran Kış, bu durumun personel haklarını ihlal ettiğini ve Adalet Akademisinin etkinliğini tehlikeye attığını söyledi.
Meclis Noter Makamına Dönüştü İddiası
Kış, AKP’nin çoğunluğuna dayanarak Meclisi noter makamına çevirdiğini ileri sürerek, “Anayasa Mahkemesi iptal edeceğini bilmenize rağmen Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenlemeler çıkarıyor ve aynı maddeleri Meclise getirerek bir kez daha geçiriyorsunuz” dedi.
Son olarak, CHP olarak bu düzenlemelere karşı çıkacaklarını vurgulayan Kış, “Bizim iktidarımızda adaleti ve demokrasiyi liyakatli kadrolarla tekrar tesis edeceğiz” ifadelerini kullandı.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI