DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi hakkında TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Esen, teklifin yargı sisteminin bağımsızlığı ve adil işlemesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu ancak bazı maddelerinin hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.
Esen, Venedik Komisyonu ve Hukukun Üstünlüğü Endeksi raporlarına atıfta bulunarak, Türkiye’nin yargı bağımsızlığı konusunda uluslararası alanda eleştirildiğini belirtti. 2024 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 142 ülke arasında 117. sırada yer aldığına dikkat çeken Esen, yargının bağımsızlığı ilkesinin hâkim ve savcıların yalnızca hukuka bağlılıkla çalışması gerektiğini vurguladı.
Teklifte yer alan düzenlemelerin yargının bağımsızlığını tehdit ettiğini söyleyen Esen, özellikle Cumhurbaşkanı tarafından yapılan atamaların Adalet Akademisi’nin tarafsızlığını zedelediğini ifade etti. Ayrıca, mülakat sistemine yönelik eleştirilerde bulunan Esen, bu uygulamanın adaletsizlik ve kayırmacılığa yol açtığını belirterek, hâkim ve savcı alımlarında mülakat komitelerinin tarafsız yargı mensuplarından oluşması gerektiğini savundu.
Esen, hukuk eğitiminin kalitesine de değinerek, Türkiye’de hukuk fakültelerinin nitelikten ziyade niceliğe odaklandığını söyledi. DEVA Partisi’nin Adil Yargı Eylem Planı’nın bu konuda bir rehber olabileceğini ifade eden Esen, teklifin yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü teminat altına alacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak, Esen, adaletin bir gün değil her gün herkese lazım olacağını belirterek, “Hepimiz bir gün hesap vereceğiz. Adaletten şaşmayın, adil olun ve haksızlıklardan uzak durun,” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI