HÜSMEN KIRKPINAR: 'Yargı Yürütmenin Güdümüne Girdikçe Hukuk Devleti Uzaklaşıyor'

Milletvekili Kırkpınar: ‘Hukuk Devleti Olmaktan Uzaklaşıyoruz’

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmün Kırkpınar, TBMM’de yaptığı konuşmada, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ne dair eleştirilerini sıraladı. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin ardından söz konusu teklifin Meclis’e gelmesinin olumlu olduğunu belirten Kırkpınar, teklifteki ciddi sorunlara dikkat çekti.

Kırkpınar, Adalet Akademisi’nin bağımsız bir yapı yerine yürütmenin kontrolünde olacağını ifade ederek, şu sözleri dile getirdi:

“Adalet Akademisi’nin yönetimi, yürütmenin gücüyle çalışacak şekilde dizayn edilmiş. Akademi Başkanını Cumhurbaşkanı atıyor, Eğitim Kurulu’na Bakan veya Bakan Yardımcısı başkanlık ediyor. Bu yapı yargıyı bağımsız kılmaktan ziyade yürütmenin kontrolüne tabi kılıyor.”

‘Yargı Yürütmenin Emrinden Kurtulmalı’

Kırkpınar, konuşmasında yargının tarafsız ve bağımsız olmasının gerekliliğini vurguladı. Yargının yürütmenin etkisinden kurtulması gerektiğini belirten Kırkpınar, şu açıklamayı yaptı:

“Yargıyı yürütmenin emrinden kurtarmanın yolu, tek adam yönetiminden kurtulmaktır. Ancak bu gerçekleşmeden yargıda yaşanan sorunlara çözüm bulunamayacaktır. Yargı yürütmenin güdümüne girdikçe hukuk devleti olma vasfını kaybetmektedir.”

‘Siyasi Etkiler ve Çifte Standart’

Kırkpınar, Adalet Akademisi’nin bağımsız şekilde çalışmasına imkan tanınmadığını ve siyasi etkilerin yargıya tamamen nüfuz ettiğini ifade etti. AK Parti teşkilatlarında görev alanların hakim ve savcı yapıldığına dikkat çeken Kırkpınar, bu durumun yargıya olan güveni sarstığını belirtti.

Toplum Vicdanını Yaralayan Kararlar

Kırkpınar, konuşmasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi kararına uymama tavrını da eleştirdi. Bu durumun hukukun üstünlüğüne aykırı olduğunu vurgulayan Kırkpınar, “Haklıların mahkûm edildiği bir ülkede doğruların yeri cezaevleridir” diyerek Thoreau’dan alıntı yaptı.

‘Adalet Akademisi’ne Güven Azalıyor’

Kırkpınar, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız hakim ve savcıların yetiştirilmesi hedefleniyorsa, öncelikle yargının siyasi etkilerden arındırılması gerekiyor. Aksi takdirde toplum vicdanını yaralayan keyfi kararlar alınmaya devam edilecektir.”

CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI