Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gazze’de yaşanan olaylar ve Türkiye’deki adalet sistemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kaya, Gazze’de ateşkes sağlandığına dair haberlerin mutluluk verici olduğunu belirtirken, yaşanan soykırımın dünya vicdanında önemli bir uyanışa neden olduğunu ifade etti.
Kaya, “7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden katliamın son bulacağına dair işaretler Gazze’deki gözyaşlarını dindirmiştir. Ancak Gazze, sadece İsrail ve Filistin arasında bir sorun değil; bu durum, dünyanın dört bir yanındaki vicdan sahibi insanların ortak meselesidir. 50 bin şehit verilmesine rağmen, bu direniş dünya adına önemli bir kazanımdır,” dedi.
Adalet Vurgusu
Mustafa Kaya, konuşmasının devamında adaletin toplumsal önemine dikkat çekti. Adaletin eksikliğinin bireylerin aidiyet duygusunu zayıflattığını ve özellikle gençlerde gelecek kaygısı yarattığını vurgulayan Kaya, “Adaletsiz bir toplum, insanı nefessiz bırakır. Gençler, adaletsiz bir ortamda gelecek kaygısı yaşar ve bu kaygı, o ülkeye bağlılıklarını zayıflatır,” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında mülakat sistemi üzerinden yaşanan adaletsizliklere de değinen Kaya, bir öğretmenin kendisine ulaşarak yaşadığı haksızlıkları ve gözyaşlarını aktardığını belirtti. Bu tür durumların toplum vicdanını yaraladığına dikkat çeken Kaya, adaletin ötekine karşı da kâmil anlamda uygulanması gerektiğini söyledi.
‘Suskunluk Sarmalı’ Uyarısı
Mustafa Kaya, konuşmasını Alman bir bilim insanının ortaya attığı “suskunluk sarmalı” kavramıyla sonlandırdı. Kaya, insanların endişelerini dile getirmekten çekindiği bir toplumda suskunluğun hâkim olacağını, ancak bu suskunluğun bir gün sandıkta toplumsal bir tepkiye dönüşeceğini vurguladı. “O gün geldiğinde söylediklerimizin anlamını belki anlarsınız, ancak o zaman çok geç olur,” diyerek Genel Kurul’u saygıyla selamladı.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI