Satış Yasağı Nasıl Delindi?
Yolcu bagajlarında kişi başına iki iPhone cihazı getirilmesine izin veriliyor ancak bu cihazların yeniden satışı yasak. Denetim zorlukları nedeniyle bu kurallar sıkça ihlal ediliyor. Ayrıca, diplomatik gönderiler yoluyla gelen cihazların sayısı tam olarak bilinmiyor.
Merkezi Ekipman Kimlik Kaydı (CEIR) sistemi, ülkeye sokulan 12 binden fazla iPhone 16 cihazının IMEI kaydını tespit etti. Ancak, Gümrük ve ÖTV Genel Müdürlüğü (DJBC) verileri, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde yalnızca 5 bin 448 cihazın ülkeye girdiğini gösteriyor. Bu farklılık, yasa dışı yollarla ülkeye sokulan cihazların tahmin edilenden daha fazla olduğunu işaret ediyor.
Apple’ın Yerel Üretim Şartını Karşılamaması
Endonezya hükümeti, iPhone 16’nın satışına izin verilmesi için cihaz bileşenlerinin %50’sinin yerel olarak üretilmesini zorunlu kılan Yerli Bileşen Seviyesi (TKDN) sertifikası şartını uyguluyor. Apple, bu şartları karşılayamadığı için ülkede iPhone 16 satışları yasaklanmış durumda.
Apple, Endonezya’nın Batam kentinde 1 milyar dolarlık bir AirTag üretim tesisi kurmayı taahhüt etmiş olsa da, bu yatırım iPhone 16’nın satış onayı için yeterli görülmedi. Sanayi Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita, Apple’ın yerel içerik gereksinimlerini karşılaması gerektiğini vurguladı.
Apple’ın Endonezya’daki Durumu
- Endonezya’nın 280 milyonluk büyük bir pazar olmasına rağmen, Apple’ın ülkede bir üretim tesisi bulunmuyor.
- Apple, 2018’den bu yana Endonezya’da uygulama geliştirici akademileri işletiyor. Ancak, yerel içerik gereksinimlerini karşılamak için yaptığı önceki 10 milyon dolarlık taahhüt 2023’te sona erdi.
- 2024-2026 dönemi için yeni bir anlaşma yapılması gerekiyor.
Endonezya’da satış yasağının aşılması için Apple’ın ülkede daha büyük bir yerel üretim taahhüdü sunması gerektiği belirtiliyor.
CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI